Prasa do oleju – zastosowanie i właściwości

Olej nie powinien być poddawany obróbce termicznej, ponieważ traci wówczas swoje cenne, odżywcze właściwości. Sposób tłoczenia oleju to jeden z najistotniejszych czynników, które mają decydujący wpływ na jego jakość. Nie ulega wątpliwości, że najlepszym olejem jest olej, którego temperatura tłoczenia nie przekracza czterdziestu dwóch stopni Celsjusza.

Taki tłoczony na zimno olej, bo tak się ten proces nazywa, bardzo różni się pod względem jakości od tych olejów, które są sprzedawane w sklepach. Jednym z najlepszych urządzeń, które służą do tłoczenia oleju na zimno, jest prasa do oleju https://zdroweimarkowe.pl/28-prasy-do-oleju. Została wyprodukowana z wysokogatunkowej stali nierdzewnej i wyposażona w szklany dzbanek na olej, sito zewnętrzne, szczotkę do czyszczenia, rękawicę ochronną do demontażu oraz przetyczkę do demontażu.

Za pomocą prasy do oleju olej może być wytłaczany, z takich surowców jak czarnuszka, len, pistacja, mak, wiórki kokosowe, orzechy ziemne, rzepak, dynia, konopie, soja, orzechy brazylijskie, wiesiołek, migdały, sezam czy słonecznik. To tylko niektóre propozycje, ponieważ nie sposób wymienić wszystkich możliwości. Funkcjonalna prasa posiada wszechstronne zastosowanie i dlatego cieszy się niesłabnącym powodzeniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *